CUM ARATĂ RECUPERAREA ACA?
Lucrând Cei 12 Paşi ACA şi participând regulat la întâlniri, începem să realizăm că recuperarea ACA implică sobrietate emoţională[1]. Cam aşa arată o recuperare ACA. Dar ce este sobrietatea emoţională?
Pentru a înţelege sobrietatea emoţională, trebuie în primul rând să înțelegem intoxicarea emoţională, care mai este cunoscută şi ca para-alcoolism (codependență). Codependența reprezintă particularităţile şi comportamentele pe care le dezvoltăm prin coabitarea cu un părinte alcoolic sau disfuncţional. Ca şi copil, am integrat teama și negarea părintelui alcoolic sau al celui care nu bea, fără a lua măcar o gură de băutură.
Intoxicarea emoţională poate fi caracterizată prin obsesie şi dependenţă nesănătoasă. Poate exista și compulsivitate. Chiar şi fără droguri sau alcool, putem fi „beţi” de frică, emoții puternice/ agitație sau durere. De asemenea putem fi „beţi” de bârfit, certuri sau izolare auto-impusă.
În esenţă, Lista pentru Spălătorie, cele 14 trăsături ale Copilului adult oferă un exemplu documentat al comportamentelor şi atitudinilor ce caracterizează o persoană intoxicată emoţional. Ne este teamă de figurile autoritare şi ne judecăm aspru, în acelaşi timp fiind terorizaţi de teama de abandon. Fără ajutor, căutăm alte persoane pentru a putea retrăi dinamicile propriei familii. Putem recreea disfuncţionalitatea propriei familii acasă şi la job la infinit, până ce descoperim ACA. Aceasta înseamnă că relaţiile noastre ca adulţi recrează relația tipică pe care am dezvoltat-o ca copii pentru a supravieţui unei familii alcoolice sau cu altă disfuncție. Găsim alte persoane pentru a crea haos, conflict sau relaţii nesigure.
Sobrietatea emoţională implică o relaţie schimbată cu sine însuși şi cu ceilalţi. Măsurăm sobrietatea emoţională prin nivelul de onestitate, respect reciproc şi de acceptare a sentimentelor în relaţiile noastre. Dacă relaţiile noastre sunt încă pline de manipulare și control, nu suntem sobri emoţional, indiferent de ceea ce ne spunem nouă înșine despre programul nostru de recuperare. Sobrietatea emoţională înseamnă că suntem implicaţi în relaţii schimbate, ce sunt sigure și sincere. Simţim o apropiere de Puterea noastră Superioară. Cultivăm sobrietate emoţională prin Cei 12 Paşi şi prin asocierea cu alți copii adulți în recuperare.
[1] Sobrietatea emoţională a fost formal introdusă în Comunitatea ACA prin Documentele de identitate. Documentul din 1986, „Căutând întregul prin Separare: Paradoxul Independenţei”arată geneza Sobrietăţii emoţionale. Posibilitatea unei sobrietăţi emoţionale este creată prin extinderea şi înrădăcinarea Paşilor şi Tradiţiilor