top of page

PROBLEMA

„Lista pentru Spălătorie”

(cele 14 caracteristici ale copiilor adulţi ai alcoolicilor)

 

Datorită faptului că am crescut într-o familie cu alcoolism sau cu orice altă disfuncÅ£ie, avem tendinÅ£a să avem în comun aceste caracteristici:

  1. Am ajuns izolaţi şi temători de oamenii şi de figurile autoritare.

  2. Am devenit căutători de aprobare ÅŸi ne-am pierdut propria noastră identitate în acest proces.

  3. Suntem înfricoÅŸaÅ£i de oameni furioÅŸi ÅŸi de orice critică personală.

  4. Am devenit fie alcoolici, ne-am căsătorit cu ei sau ambele, ori am găsit o altă personalitate compulsivă cum ar fi dependentul de muncă pentru a ne împlini nevoile noastre bolnave de abandon.

  5. Trăim viaÅ£a din punctul de vedere al victimelor ÅŸi suntem atraÅŸi de această slăbiciune în relaÅ£iile noastre de dragoste ÅŸi de prietenie.

  6. Avem un simÅ£ supradezvoltat al responsabilităţii ÅŸi ne este mai uÅŸor să fim preocupaÅ£i cu ceilalÅ£i decât cu noi înÅŸine; aceasta ne ajută să nu privim prea atent la propriile noastre greÅŸeli, etc.

  7. Căpătăm sentimente de vinovăţie atunci când ne ridicam pentru noi înÅŸine în loc să cedăm în faÅ£a celorlalÅ£i.

  8. Am devenit dependenţi de emoţii puternice/ agitaţie.

  9. Confundăm dragostea ÅŸi mila ÅŸi tindem să “iubim” oamenii de care ne este “milă” ÅŸi pe care îi putem “salva”.

  10. Ne-am “suprimat” sentimentele din copilăriile noastre traumatice ÅŸi ne-am pierdut abilitatea să simÅ£im ori să exprimăm sentimentele pentru că doare foarte mult (negare).

  11. Ne judecăm pe noi înÅŸine cu asprime ÅŸi avem un simÅ£ al stimei de sine foarte scăzut.

  12. Suntem personalităţi dependente care sunt înfricoÅŸate de abandon ÅŸi vor face orice pentru a menÅ£ine o relaÅ£ie astfel încât să nu experimenteze sentimentele dureroase de abandon, pe care le-am primit în urma traiului cu oameni bolnavi care nu au fost niciodată acolo pentru noi din punct de vedere emoÅ£ional.

  13. Alcoolismul este o boală de familie; şi am devenit codependenţi si am preluat caractersticile acelei boli chiar dacă nu am preluat şi obiceiul băutului.

  14. CodependenÅ£ii sunt mai degrabă reactivi decât activi.

Tony A., 1978

 

Cealaltă „Listă pentru Spălătorie” a Copiilor AdulÅ£i ai Alcoolicilor

 

  1. Pentru a ne ascunde teama noastră de oameni ÅŸi groaza noastră de izolare, devenim în mod tragic chiar acele figuri autoritare care îi înfricoÅŸează pe ceilalÅ£i ÅŸi îi fac să se îndepărteze.

  2. Pentru a evita să devenim încurcaÅ£i ÅŸi amestecaÅ£i cu alÅ£i oameni ÅŸi să ne pierdem pe noi înÅŸine în proces, devenim auto-suficienÅ£i în mod rigid. Desconsiderăm aprobarea celorlalÅ£i.

  3. Îi înfricoşăm pe oameni cu furia noastră ÅŸi cu ameninÅ£area unei critici înjositoare.

  4. Îi dominăm pe ceilalÅ£i ÅŸi îi abandonăm înainte ca ei să ne poată abandona sau evităm cu totul relaÅ£iile cu persoane dependente. Ca să evităm să fim răniÅ£i, ne izolăm ÅŸi ne disociem ÅŸi astfel ne abandonăm pe noi înÅŸine.

  5. Ne trăim viaÅ£a din punctul de vedere al victimizatorului, ÅŸi suntem atraÅŸi de oameni pe care îi putem manipula ÅŸi controla în relaÅ£iile noastre importante.

  6. Suntem iresponsabili ÅŸi egocentrici. SimÅ£ul nostru umflat al valorii de sine ÅŸi al importanÅ£ei proprii ne împiedică în a ne vedea defectele ÅŸi slăbiciunile.

  7. Îi facem pe ceilalÅ£i să se simtă vinovaÅ£i atunci când încearcă să se afirme.

  8. Ne inhibăm teama stând mortificaÅ£i ÅŸi amorÅ£iÅ£i.

  9. Urâm oamenii care “joacă” rolul victimei ÅŸi imploră să fie salvaÅ£i.

  10. Negăm că am fost raniÅ£i ÅŸi ne suprimăm emoÅ£iile printr-o exprimare dramatică a unor “pseudo” sentimente.

  11. Ca să ne protejăm de auto-pedepsire pentru că am eÅŸuat să ne “salvăm” familia, noi ne proiectăm ura de sine spre ceilalÅ£i ÅŸi îi pedepsim pe ei în locul nostru.

  12. “Administrăm” cantitatea masivă de deprivare pe care o resimÅ£im, care provine în urma abandonului din cadrul familiei, renunÅ£ând repede la relaÅ£iile care ne ameninţă “independenÅ£a” (nu prea aproape).

  13. Refuzăm să admitem că am fost afectaÅ£i de către disfuncÅ£ia familială sau că a existat o disfuncÅ£ie în casă sau că am internalizat ceva din comportamentele ÅŸi atitudinile distructive ale familiei.

  14. Ne purtăm ca şi cum nu am fi deloc aidoma persoanelor dependente care ne-au crescut.

​

bottom of page